Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και … το μπάρμπεκιου!

clip_image002Σιγά σιγά ξεπροβάλει και το καλοκαίρι και τι μας έρχεται στο μυαλό; Καλή παρέα, διασκέδαση, θάλασσα και βραδιές barbeque!! Το ψήσιμο στη σχάρα είναι σχεδόν συνώνυμο με το καλοκαίρι για πολλούς. H υψηλή θερμοκρασία της σχάρας μειώνει το λίπος και δίνει πολύ καλύτερη γεύση, γι αυτό είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα.

Όμως υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Το μαγείρεμα του κρέατος στη σχάρα δημιουργεί καρκινογόνες ουσίες οι οποίες ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες ή HCAs. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου.

clip_image006Καθαρίστε καλά τις σχάρες με ζεστό νερό και σαπούνι για να φύγουν τα υπολείμματα.

Πετάξτε τα καμένα μέρη του κρέατος.

Ψήστε τα τρόφιμα στη σχάρα τοποθετώντας φύλλα αλουμινόχαρτου ανάμεσα σε αυτά και στη σχάρα.

clip_image004Οι μαρινάδες όπως το ελαιόλαδο, ξύδι, βαλσάμικο, μουστάρδα, πολλά βότανα ακόμη και χυμοί φρούτων, προστατεύουν το κρέας από τις φλόγες, δίνοντάς του συναρπαστική γεύση.

Αφαιρέστε τα κομμάτια λίπους που βρίσκονται στο κρέας.
Στο χοιρινό κρέας το λίπος είναι ορατό και τα κομμάτια αυτά μπορούν αν αφαιρεθούν εύκολα. Στο μοσχαρίσιο κρέας αντιθέτως το λίπος είναι ενδομυϊκό και δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Το χοιρινό κρέας έχει και λιγότερο κορεσμένο λίπος σε σύγκριση με το μοσχαρίσιο. Το μοσχάρι όμως είναι πολύ θρεπτικό και κυρίως είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, από τον οποίο έχουν έλλειψη συνήθως οι περισσότερες γυναίκες. Μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να σας δώσει τα άπαχα μέρη τόσο από το χοιρινό όσο και από το μοσχαρίσιο κρέας.

Η προσθήκη λεμονιού λίγο πριν αφαιρεθεί το κρέας από την σχάρα, πέρα από νοστιμιά, μας προστατεύει και από τους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες που δημιουργούνται από την καύση του κάρβουνου.

Δεν χρειάζεται να ψήνετε μόνο κόκκινο κρέας. Το κοτόπουλο και το ψάρι με μαρινάδα είναι εξίσου νόστιμο.

Οι επιλογές ψησίματος στην σχάρα είναι απεριόριστες. Μπορείτε να ψήσετε από κρεμμύδια μέχρι και ανανά. Λαχανικά όπως το καλαμπόκι, οι ντομάτες, το κολοκύθι, τα σπαράγγια,τα μανιτάρια,οι πιπεριές κτλ παίρνουν τέλεια γεύση ψημένα στη σχάρα και αποτελούν νόστιμο και ελαφρύ συνοδευτικό για το κρέας. Προσοχή στα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (όπως τα μανιτάρια, τα κολοκύθια και οι ντομάτες) ψήνονται πολύ γρήγορα και υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν και να πέσουν μέσα από την σχάρα. Για τον λόγο αυτόν είναι καλύτερα, αν υπάρχει η δυνατότητα, να ψήνονται στην πλάκα.


Κατεργάρη Υβόνη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s