Τσάι με λεμόνι, στο σαλόνι?

Συνήθως,

vintage-women-drinking-tea-in-nice-dressesστην ελληνική κοινωνία συνδέεται με προσφορά σε άρρωστο, ιδίως σε εμπύρετες καταστάσεις, όπου δεν έχει καμιά ιδιαίτερα μοναδική γεύση, πέρα από το ότι η κάθε μάνα αναφέρει ότι είναι τσάι του βουνού (μπλα μπλα) που θα σε κάνει το λιγότερο να νιώσεις καλύτερα, αν δε γίνεις αυτομάτως περδίκι και δεν το συνοδεύει με λαχταριστά μπισκοτάκια αλλά με φρυγανιές.. Έτσι δημιουργούνται οι λάθος εντυπώσεις κύριε και τα παιδικά τραύματα με το τσάι!

Σίγουρα δεν είναι τόσο περίεργοι οι Άγγλοι που το έχουν κάνει «Θεό». Και άλλοι βόρειοι – ανατολίτες και λοιποί κάτοικοι αυτού του κόσμου – ναι μεν, αλλά στο νησί αυτό, το τσάι το έχουν απογειώσει. Σε μια «υπεραγορά» κοινώς σουπέρ-μαρκέτ, μπορείς να βρεις τσάι για την αυπνία, για το άγχος, για την γριά που σου έκανε σχόλιο για την μοϊκάνα σου προχτές και για ότι άλλο χρειάζεται ο καθείς. Μην αναφέρω τώρα γεύσεις και μπιχλιμπίδια που υπάρχουν για να ανακατεύεις το τσάι, να το στραγγίζεις, να το προσφέρεις παπατζίδικα σε φίλους και εχθρούς – κουτουλουπού.

  Η αλήθεια είναι ότι αν δε βρεθείς στην ανάγκη του, δεν το εκτιμάς. Αν όμως βρεθείς στους – πολλούς (μείον σημαίνει μη το πολυσκέφτεσαι), πας και παίρνεις μια μεγάλη κολεξιόν με όλα τα απαραίτητα αξεσουάργια και βγάζεις το χειμώνα σου. Από ατάκα πρόσκλησης στην οικεία (για μπλα μπλα και κουτσομπολιό ή για ένα λάστ ντρίνκ βρε αδερφέ – που λένε και σε κάτι ταινίες) αντί για «θα’ έρθεις για καφέ?»,  λες: «Θα έρθεις για ένα τι?» (ή τσάι, απλώς μπήκα δυναμικά στο ρόλο). Άσε που έχεις και δικαιολογία να αγοράζεις κάθε τρείς και λίγο-πολύ, μπισκότα για να βγάζεις ή πιο σωστά να βουτάς στο τσάι, και ειδικά αν μένεις σε κάποιο βόρειο σημείο του χάρτη, ρίχνεις επιδεικτικά και μια τζούρα κονιάκ για το εφέ και τη ζέστη – χωρίς να δίνεις λαβή να μπορέσουν σε αποκαλέσουν αλκοολικό. Χα!

Τα είδη τσαγιού διαχωρίζονται ως

  • Μαύρο

  • Πράσινο

  • Άσπρο

  • Όολονγκ

  • Που-ερ

και όλα προέρχονται από το μικρό δέντρο/θάμνο ονόματι Camellia Sinensis.

Περιέχουν:

  • Φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά) – τα οποία προστατεύουν από διάφορους καρκίνους, καρδιακές ασθένειες, στένωση των αγγείων,

  • Καφεΐνη & Θειανίνη, που αυξάνουν την πνευματική εγρήγορση και έχουν να κάνουν με αυτό που λέμε μυαλό (γουατέβα).

  Όσο πιο επεξεργασμένα είναι τόσο μικρότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών περιέχουν, εξού και το ότι το μαύρο και το όολονγκ έχουν μικρότερη περιεκτικότητα, αλλά υπογραμμίζεται ότι είναι αρκετή. Α, όλα και όλα!

Χρώματα & Αρώματα..

Πράσινο Τσάι: Πολυάριθμες έρευνες έγιναν για το εν λόγω ρόφημα, και βρέθηκε ότι:

  • Δρα προστατευτικά στην ανάπτυξη καρκίνων του παγκρέατος, του μαστού, του στομάχου, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου,

  • βοηθά στην πρόληψη στένωσης των αρτηριών,

  • προάγει την καύση του σωματικού λίπους,

  • εξομαλύνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο,

  • μειώνει τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, όπως των νόσων του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον,

  • μειώνει τον κίνδυνο του εμφράγματος και

  • βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μαύρο τσάι: Είναι τσάι του οποίου τα φύλα έχουν υποστεί ζύμωση, είναι το τσάι το οποίο περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης και συνήθως αποτελεί την βάση για τα αρωματικά τσάγια. Τα δεδομένα από μελέτες, δείχνουν ότι προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα σε καπνιστές ή σε άτομα που εκτίθενται στον καπνό και επίσης μειώνει τον κίνδυνό από έμφραγμα.

Άσπρο τσάι: Είναι το τσάι το οποίο δεν έχει ωριμάσει και του οποίου τα φύλλα δεν έχουν υποστεί ακόμα ζύμωση – λέγεται ότι έχει και μεγάλη ποσότητα φαινολικών ενώσεων (αντιοξειδωτικών). Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι έχει τις πιο ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες συγκριτικά με τα επεξεργασμένα τσάγια.

Όολονγκ τσάι: Σε μια έρευνα που έγινε σε ποντίκια (είμεθα κατά το άνιμαλ τέστινγκ αλλά στην προκειμένη τα ποντίκια απλώς έκαναν μια δίαιτα εμπλουτισμένη με τσάϊα), φάνηκε ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Που-ερ τσάι: Κατασκευάζεται από φύλλα τα οποία είναι ώριμα και έχουν υποστεί ζύμωση. Σε μελέτη που έγινε σε ζώα, φάνηκε να συμβάλλει στην μείωση του βάρους και της «κακής» χοληστερίνης.

Τα αρώματα που λέγαμε..

Χαμομήλι – Προστατεύει από τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη (όπως είναι η απώλεια όρασης και η νεφροπάθεια) και καθυστερεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Και έχει και άλλες ευεργετικές δράσεις.

Εχινάκεια – Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του κρυώματος, παρότι δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα ότι βοηθάει.

Ιβίσκος – Σχετίζεται με την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μπορούν να προστεθούν αποξηραμένα φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες), μπαχαρικά (γαρίφαλα, πιπέρια, ρίγανες), και πολλά άλλα.

Προσοχή!

Σε τσάγια διαίτης, ειδικά σε αυτά που περιέχουν φυσικά υπακτικά, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη προσοχή σε σκευάσματα που υποστηρίζουν  ότι βοηθούν και ανακουφίζουν από τον πόνο και δρουν ενάντια στον καρκίνο – δεν υπάρχει μπακ-απ επιστημονικών δεδομένων και δημιουργούν προβλήματα  στο συκώτι, τα νεφρά και μπορούν να επιφέρουν ακόμα και θάνατο (το πήγαμε μακριά αλλά έτσι λένε).

Κλείνοντας,

να υπενθυμιστεί ότι αποτελεί μια καλή εναλλακτική του καφέ, αφού παρέχει και την απαραίτητη καφεΐνη για να «ανοίξει» το μάτι, αλλά και τα αντιοξειδωτικά που παρέχει ο καφές. Είναι φορτωμένο με οφέλη και αν το καταναλώνετε με μέλι αντί για ζάχαρη σας βγάζω και το σκούφο (το καπέλο είναι για καλοκαίρι). Καλή παρέα σε παρεΐστικη συνεύρεση (και όχι μόνο), καλός σύμμαχος για τα κρύα χέρια του χειμώνα (πάει μόνο του το χέρι στο «χούφτωμα» της κούπας!), καθώς βοηθά στην χαλάρωση και άμυνα του οργανισμού.

Πι.ες.: Προτείνω και μια δοκιμή στο λεγόμενο τσάι λάτε με κανέλες και τα τιαύτα, του οποίου με ένα γκουκλάρισμα βρίσκετε έξτρα ίνφοζ.

Α! Και μην ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με ένα κουλουράκι κανέλας που-χου.

Τσίαρς!

Διαιτόλογος Διατροφολόγος Ιφιγένεια Χιονίδη

*Ψηλά γράμματα:

COOPER, R., MORRÉ, D. J., & MORRÉ, D. M. (2005). Medicinal Benefits of Green Tea: Part I. Review of Noncancer Health Benefits. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. 11, 521-528.

DUFFY SJ, KEANEY JF JR, HOLBROOK M, GOKCE N, SWERDLOFF PL, FREI B, & VITA JA. (2001). Short- and long-term black tea consumption reverses endothelial dysfunction in patients with coronary artery disease. Circulation. 104, 151-6.

KATO A, MINOSHIMA Y, YAMAMOTO J, ADACHI I, WATSON AA, & NASH RJ. (2008). Protective effects of dietary chamomile tea on diabetic complications. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56, 8206-11.

  1. R., D., G, T., N.F, T., M.G., A., P.F., O., & B. M., S. (2013). White Tea (Camellia Sinensis (L.)): Antioxidant Properties And Beneficial Health Effects.International Journal of Food Science, Nutrition and Dietetics.19-26.

WEISBURGER, J. H. (1997). Tea and health: a historical perspective. Cancer Letters.114, 315-317.

YANG, M.-H., WANG, C.-H., & CHEN, H.-L. (2001). Green, oolong and black tea extracts modulate lipid metabolism in hyperlipidemia rats fed high-sucrose diet. The Journal of Nutritional Biochemistry. 12, 14.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s