Στον Λαβύρινθο του supermarket

Είτε αγαπημένη δραστηριότητα, είτε αναγκαστική αγγαρεία, η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του νοικοκυριού. Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ πως είναι οργανωμένα τα σούπερ μάρκετ και γιατί;

Ούτε παράθυρα, ούτε ρολόγια, ούτε φεγγίτες.201136-200916-20160115-things-never-to-but-at-supermarket-.jpg

Για αρχή, όπως στα εμπορικά κέντρα και στα καζίνο, έτσι και στα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχουν παράθυρα, επομένως και επαφή με τον “έξω κόσμο”. Φυσικά δεν υπάρχουν και μεγάλα ρολόγια. Ότι καλύτερο λοιπόν για να χάσεις την επαφή με τον χρόνο και να επιτρέψεις τον εαυτό σου να χαθεί αμέριμνος στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ!

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν νιώθεις άγχος σε έναν χώρο χωρίς παράθυρα, γιατί ο φωτισμός και η θερμοκρασία του χώρου είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να σε κάνουν να νιώσεις άνετα και να παραπλανηθείς με τις ώρες.

Και φυσικά υπάρχει μουσική! Σε έρευνα που έγινε το 1982 είχε φανεί ότι οι αγοραστές περνούσαν 34% περισσότερο χρόνο σε σούπερ μάρκετ που έπαιζαν μουσική. Όσο περισσότερο χρόνο μείνεις στο σούπερ μάρκετ, τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες να αγοράσεις παραπάνω προϊόντα.

Το παν είναι η στην διάταξη!
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως είναι κατανεμημένα τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ; Στην λίστα σίγουρα με τα εβδομαδιαία ψώνια βρίσκονται ευπαθή προϊόντα όπως γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αυγά κτλ. Αυτά ωστόσο – ό,τι δηλαδή χρειάζεται ψυγείο- βρίσκονται κατά κανόνα στο τέλος του σούπερ μάρκετ, αναγκάζοντάς σας να περάσετε πρώτα από τους διαδρόμους με τα μακράς διάρκειας τρόφιμα που πέρα από τα ζυμαρικά, τα όσπρια κτλ βρίσκονται και οι σοκολάτες, τα πατατάκια και όλα τα συναφή. Περνώντας λοιπόν είναι εύκολο να “θυμηθούμε” προϊόντα που δεν είχαμε ποτέ σκοπό να αγοράσουμε αλλά μιας και τα είδαμε γιατί όχι;

Ενισχύοντας τις αισθήσεις και την όρεξη
Συνεχίζοντας το κομμάτι με την σημασία της διάταξης των προϊόντων, μπαίνοντας μέσα στο σούπερ μάρκετ και αφού έχει εξασφαλιστεί ότι θα χάσεις την επαφή με τον χρόνο και τον έξω κόσμο, έχει μεγάλη σημασία να ενισχυθούν οι αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης και επομένως…της όρεξης. Για τον σκοπό αυτό, τα σούπερ μάρκετ φροντίζουν να έχουν σχετικά μπροστά τα είδη φούρνου, δηλαδή τα φρεσκοψημένα κουλουράκια, κρουασάν, ψωμιά. Όλα δηλαδή εκείνα τα ευωδιαστά τρόφιμα που από το πουθενά σε κάνουν να νιώθεις ότι ένα κρουασάν είναι αυτό που πραγματικά ήθελες να φας, άσχετα αν πριν το δεις και το μυρίσεις ούτε που το είχες σκεφτείς!

Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούνται τα φρούτα και τα λαχανικά, με έντονο φωτισμό να δείχνουν τα ζωηρά τους χρώματα- αυτό βέβαια είναι καλό. Αν δηλαδή δεν είχες σκοπό να αγοράσεις κάποια φρούτα και λαχανικά, δεν είναι κακό να παρασυρθείς και να αγοράσεις σε αυτήν την κατηγορία κάτι που δεν είχες προγραμματίσει.

Τα σούπερ μάρκετ που σερβίρουν και μαγειρεμένο φαγητό καταλαβαίνεις πως έχουν ένα ακόμα πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα και φροντίζουν να το τοποθετήσουν σε περίοπτη θέση και μπροστά μπροστά!

8007505-Young-woman-with-shopping-cart-in-the-supermarket-when-shopping--Stock-Photo.jpgΣτα ράφια που βρίσκονται στο ύψος των ματιών μας έχουν θέση οι πιο ακριβές μάρκες. Αν θες να αγοράσεις κάποια πιο οικονομική, τότε θα πρέπει να σκύψεις γιατί αυτό θα είναι στα πιο χαμηλά ράφια.

Για τα προϊόντα που απευθύνονται στα παιδιά η θέση τους είναι στο ύψος των μικρών ανθρώπων! Να μπορούν αντίστοιχα να τα πιάσουν και να τα βάλουν με δική τους πρωτοβουλία στο καρότσι. Έρευνα που είχε γίνει στο παρελθόν από το πανεπιστήμιο του Cornell, έδειξε ότι τα πακέτα με τα παιδικά δημητριακά που είχαν ήρωες- καρτούν στην επιφάνειες τους είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε οι ήρωες αυτοί να κάνουν οπτική επαφή με τους λιλιπούτειους αγοραστές τους!

Που είναι η έξοδος;
Αν θελήσεις να βγεις από τον λαβύρινθο του σούπερ μάρκετ που μόλις μπήκες υπάρχει μόνο μία επιλογή και φυσικά αυτή είναι η ίδια με την οποία πρωτομπήκες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μόνο μία επιλογή εισόδου- εξόδου. Άρα για να βγεις πρέπει να ξαναπεράσεις από όλα τα ράφια ξανά για να βρεις την έξοδο. Μήπως ξαναπερνώντας αποφάσισες να πάρεις κάτι που αρχικά το προσπέρασες;

Που πήγε η λογική;
Ακόμα και αν είσαι από τους αγοραστές που πάνε οργανωμένοι και με πλάνο, να θυμάσαι ότι η λογική αποχωρεί μετά από 40′ περιπλάνησης στους διαδρόμους και την σκυτάλη παίρνει το συναίσθημα. Και εκεί είναι που χάνεται το παιχνίδι. Μόλις πάρει θέσει το συναίσθημα, αρχίζει το καλάθι να γεμίζει με επιπλέον “απρογραμμάτιστα” προϊόντα! Και μιας και αναφέρθηκαν τα καλάθια, να τονίσουμε ότι και αυτά και τα καρότσια έχουν μεγαλώσει σε μέγεθος σε σχέση με το παρελθόν αφήνοντάς σας περισσότερο χώρο να γεμίσετε.

Και τι πρέπει να κάνω;

Ποτέ, Ποτέ Ποτέ πεινασμένοι στο σούπερ μάρκετ. Έτσι και αλλιώς τα έχουν οργανώσει έτσι ώστε να σας κάνουν να πεινάσετε, μην το κάνετε χειρότερο… Δίπλα στο ταμείο άλλωστε πέρα από τσίχλες συνήθως υπάρχουν και μικρές σοκολατίτσες που πολύ εύκολα μπορείτε να φάτε καθώς περπατάτε με τα ψώνια προς το σπίτι ή την ώρα που οδηγείτε. Μη πέφτεις στην παγίδα….

Πάντα με λίστα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις ένα χαρτί στο χέρι να σας θυμίζει τον λόγο για τον οποίο πήγες στο σούπερ μάρκετ.

Σύντομες χρονικά επισκέψεις, άλλα όχι πολύ συχνές! Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, και με την λίστα στο χέρι δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις πολύ χρόνο μέσα στον αγοραστικό λαβύρινθο μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να παρασυρθείς.

Act Smart!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s